Tehnologia Gimbal si curasa continua pentru inovare

Tehnologia Gimbal si curasa continua pentru inovare

Publicat de Larissa Popovici pe data de 18. 01. 2021., 11:16:28

  • Distribuie:

Tehnologia Gimbal si curasa continua pentru inovare. Ca instrumente importante pentru fotografia si filmarea aeriana, dronele castiga atentie datorita camerelor lor si pentru capacitatilor de zbor. Dar adevarul este ca gimbalul este probabil cel mai important factor in asigurarea unei imagini fluente, de inalta calitate.


Gimbalul DJI – partea motorizata in care este montata camera, care serveste la eliminarea miscarilor nedorite pentru a produce imagini video de calitate profesionala – a facut un drum lung de-a lungul anilor. Ceea ce a inceput ca o pasiune a crescut in timp la produs superb, care este prezent atat in aerul cat si la sol. Pe masura ce tehnologia avanseaza, gimbalurile devin din ce in ce mai mici si mai capabile sa stabilizeze camerele si incarcaturile din ce in ce mai mari. Drept urmare, mai multi oameni decat pana acum oricand isi pot spune povestile printr-un video fluent si stabil. Dar cum functioneaza aceste dispozitive si cum au aparut acestea? Ne spun mai multe cativa inginerii de top ai DJI despre lunga calatorie spre perfectionarea gimbalurilor.


Dintre echipamentele de pe un set de film, stabilizatorii camerelor sunt probabil cei mai importanti, deoarece imaginile stabile sunt esentiale pentru cinematografie. Majoritatea oamenilor inregistreaza videoclipuri pe camere foto sau dispozitive mobile. Acest lucru expune problema inregistrarilor miscate cauzate de mersul pe jos, mutarea bratelor sau chiar de respiratie. Gimbalurile rezolva aceasta problema, motiv pentru care veti gasi ca acestea sunt folosite de profesionisti in aproape toate filmele in zilele noastre.


Cautarea nevoilor utilizatorilor


Pentru productiile cu un buget mica sau mare, profesionistii au folosit cu placere seria de gimbal DJI Ronin. Cel mai recent dintre acestea, Ronin-S, a fost prezentat in 2018 ca fiind cel mai usor de utilizat, facut special pentru aparatele de fotografiat mai mici, cum ar fi un DSLR. Ce a inspirat departamentul DJI pentru a dezvolta Ronin-S? “Am vrut sa oferim posibilitatea mai multor persoane sa filmeze videoclipuri profesioniste”, a explicat un inginer.


Dupa cum explica echipa Ronin, Ronin-S nu este doar un ghimbal precis, ci un instrument versatil care se poate adapta la o varietate de scenarii de filmare.
Printre considerentele pentru Ronin-S a fost ca display-ul camerei sa ramana vizibil pentru utilizator. Pentru aceasta, inginerii au construit gimbalul astfel incat camera sa stea peste un motor inclinat. Acest lucru a creat un avantaj suplimentar de a oferi mai mult spatiu pentru setarile mai mari ale camerelor, dar a creat si o provocare neintentionata care a trebuit depasita.


Purtand numele Ronin a insemnat ca va trebui sa se ridice la stabilitatea si precizia modelelor anterioare. Inginerii au depasit acest lucru prin scufundarea mai adanca in algoritmii de control, rezolvand probleme logistice majore de-a lungul drumului.


Fiind primul Ronin special creat pentru operatiuni cu o singura mana, Ronin-S a cerut, de asemenea, inginerilor sa vina cu aspecte de design pentru a se adapta la acestea. Pentru aderenta, echipa a modelat manerul dupa o racheta de tenis, incorporand o suprafata groasa de cauciuc si un capat marit pentru o aderenta mai buna. De asemenea, au pus butoanele pentru a fi usor accesibile cu aceeasi mana, oferind acces la parametrii prestabiliti cu butonul M.


Printre functiile mai creative, echipa de ingineri a fost deosebit de mandra de functia 360° roll, care ofera noi posibilitati pentru tehnici de filmare si efecte. “Este ca un nou limbaj al camerei”, a spus un inginer.De la sol in sus


Ronin-S incorporeaza unul dintre ultimii pasi in evolutia tehnologiei de stabilizare de catre DJI.


A trecut aproape un deceniu de cand a aparut ideea de a proiecta un gimbal la DJI. Un inginer DJI a venit cu ideea de a folosi motoarele fara perii pentru a actiona direct gimbalul. Cu toate acestea, acest concept a fost nou pentru industrie, iar cerintele pentru precizia controlului au fost atat de ridicate, incat majoritatea credeau ca este imposibil de realizat.


Sentimentul celor de la DJI a fost adevarat acesta cativa ani, dar s-au facut progrese uriase si in 2012 DJI a lansat oficial Zenmuse Z15. Acesta a fost primul gimbal din lume, care a fost actionat de motoare fara perii si stabilizat cu giroscoape, si primul gimbal de inalta precizie pentru consumatori.


Cand au introdus Ronin in 2014, acesta a fost prima oara cand DJI a aplicat tehnologia gimbal aeriana la un produs folosit pe sol. Pentru a stabiliza camerele mari de cinema, echipa DJI a trebuit sa dezvolte motoare mai mari decat oricand pentru a atinge nivelul de stabilizare profesionala necesar pentru filmele de lung metraj.


Alaturi de dezvoltarea liniei profesionale de gimbal portabil, inginerii DJI au continuat sa exploreze posibilitatile de stabilizare a camerei montate pe dronă. In timp ce Phantom-ul original si Phantomul 2 ulterior au revolutionat industria dronelor de consum ca fiind primele drone avansate gata de zbor de pe piata, aveau lipsa un singur component – o camera foto. Toate acestea s-au schimbat cu Phantom 2 Vision.


Prezentat in toamna anului 2013, Phantom 2 Vision a fost prima drona de fotografiere aeriana din lume. A avut efectul de a face dronele un instrument un echipament foarte important pentru industrie, aproape peste noapte.


Mai mici. Mai bune.


Invoand in continuare, a fost nevoie de mai putin de un an pentru ca inginerii sa-si dezvolte primul gimbal aeriene pe 3 axe, Phantom 2 Vision Plus. Acest lucru a inceput o traditie de a face tehnologia de stabilizare mai inteligenta si mai compacta, atat pentru utilizare aeriana cat si pe sol.


Profitand de portabilitatea si proiectarea usoara a camerelor integrate cu gimbal, DJI a lansat seria Osmo in 2015. Originalul Osmo a pus bazele practic pentru toate gimbalurile portabile de pe piata in ceea ce priveste structura de baza si principiile de functionare. Nu este o coincidenta faptul ca aproape fiecare aparat de fotografiat portabil cu gimbal are un aspect asemanator cu Osmo.


La acel moment, au fost dezvoltate doua linii de produse pentru gimbaluri, pentru a viza doua grupuri distincte de utilizatori: Seria Ronin pentru fotografi profesionisti si seria Osmo pentru consumatorii ocazionali. Pe masura ce filmele scurte si vlogurile au crescut in popularitate, DJI a lansat Osmo Mobile in septembrie 2016, primul stabilizator de telefoane mobile.


In acelasi an, DJI a stabilit un nou punct de referinta pentru camerele de bord al dronelor, lansand Mavic Pro. Acesta ar fi cel mai mic gimbal din lume pe trei axe motorizate, care ar putea fi produs in masa. Reducerea dimensiunii unui gimbal nu a fost deloc o sarcina usoara pentru ingineri.“Gimbalurile mici sunt greu de proiectat din mai multe motive”, a explicat un inginer. “La astfel de dimensiuni, trebuie sa permita disiparea rapida a caldurii. Ele sunt, de asemenea, greu de asamblat si semnificativ mai sensibile la miscari dramatice. “


Dupa mai multe runde de incercari si erori, Mavic Pro a venit pe piata nu numai cu cel mai mic gimbal pe 3 axe, dar cu primul corp pliabil, permitand utilizatorilor sa duca drona si sa surprinda fotografii si videoclipuri uimitoare din orice parte a lumea.


In aprilie 2017, DJI si-a imbunatatit seria profesionala de stabilizatoare pentru a include Ronin 2. Luand feedback de la industria cinematografica, DJI a echipat Ronin 2 cu o capacitate de incarcare mai mare, plus putere si stabilitate pentru a satisface nevoile cinematografilor profesionisti.


Atunci cand DJI a introdus Ronin-S in 2018, au oferit si Osmo Mobile 2, inlocuind constructia aliajului de magneziu din originalul Osmo Mobile cu un compozit de inalta rezistenta pentru a reduce greutatea si costul.


Pe masura ce gimbalurile si produsele au devenit mai mici, inginerii totusi au acordat atentie performantei. Cu Mavic Air, inginerii au reusit sa obtina o precizie a miscarilor ale gimbalului de pana la 0.005 °, ceea ce inseamna o dimensiune de jumatate de pixel. De ce este nevoie de acest nivel de performanta?


“In realitate, aceasta gama mica de grade este semnificativa pentru materialul capturat. Orice peste 0.005 ° si spectatorul va incepe sa observe un sentiment de miscare in filmare. “


DJI a incheiat anul 2018 cu cel mai mic gimbal motorizat pe trei axe, Osmo Pocket, cel mai mare efort al echipei de ingineri, pentru a face tehnologiile mai mici si mai bune, astfel incat posibilitatile de a crea momente incredibile nu vor avea limite.


Tehnologia gimbal a trecut prin progrese rapide atat in echipamentul portabil cat si in cel aerian. Dar este important sa ne amintim ca aceste realizari nu vin peste noapte.


Facebook: DJI Romania


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈


Drona Profesionala

DJI Romania


Facebook: Dronshop.ro - Autel Romania

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index