Sfaturi si trucuri | Partea 2

Sfaturi si trucuri | Partea 2

Publicat de Suranyi László pe data de 18. 01. 2021., 07:18:25

  • Distribuie:

Sfaturi si trucuri. In partea anterioara a seriei noastre am discutat despre regulile generale de siguranta, care ar trebui cunoscute de toti utilizatorii inainte sa zboare cu o drona. Astazi putem trece la partea mai interesanta a acestui hobby, la zbor si la unele reguli nescrise, care trebuie respectate de toti utilizatorii de drone: siguranta, intimitate si respect.


In episodul anterior am aflat ca zburatul cu drone nu este un sport inofensiv, dar, din pacate, nu poate fi repetat de suficiente ori acest lucru. Elicile se invart la o rotatie foarte mare si pot rani usor o persoana daca din gresala pierdem controlul asupra dronei. De aceea merita sa zburam in zonele mai putin populate, sa fotografiem/filmam de la altitudine, departe de oameni


Prima drona


Dupa ce am discutat regulile scrise si nescrise, sa ne cumparam prima drona. Fie ea un quadcopter mai mic, mai simplu si mai ieftin, care daca se accidenteaza nu ne va durea atat de mult la buzunar. Sau o drona DJI “high-end” care are simularile necesare si aplicatii, care ne ajuta la primii pasi.


Ca si pasul zero sa citim manual de utilizare a dronei. Cine stie ce secrete ascunse sunt scrise in acesta? Cum ar trebui sa asezam drona pe sol inainte de zbor? Ce proceduri de intretinere trebuie facute inainte de decolare? Cand, cum si ce trebui pornit pentru a putea porni cu noul nostru prieten?


Controlul


Dupa ce am trecut peste acest pas plictisitor, un lucru care mai trebuie sa-l mentionam sunt modurile de control. Exista in total 3 moduri. Dar deoarece marea majoritate a pilotilor folosesc modul 2, este suficient sa ne obisnuim cu acesta si sa nu ne ocupam de celelalte doua moduri deloc, ele fiind folosite doar de unii piloti de curse.

In modul de control 2, stick-ul din stanga de pe telecomanda este folosit pentru a controla inaltimea dronei in sus si in jos, respectiv pentru rotirea spre stanga sau spre dreapta. Stick-ul din dreapta este utilizat pentru miscarea orizontala inainte, inapoi, stanga si dreapta.


Zborul


Sa vedem exercitiile pe care ar trebui sa le exersam de cateva ori inainte de un zbor serios. Pentru inceput, daca drona nu are picioare, sa decolam de pe o suprafata neteda. Sa pornim elicilie si cu miscarea verticala a stick-ului din stanga sa ridicam si sa coboram drona incet.


Daca drona are picioare, atunci nu este o idee rea, sa folositi un landing pad. Acordati atentie asa-numitului Ground Effect, care este cresterea presiunii aerului de sub drona; daca nu decolam cu destul avant sau daca nu aterizam incet, mai ales daca drona noastra are picioare exista sansa ca drona va sari si se va rasturna.


Deci un avant initial si o aterizare lina este cea mai potrivita. Din fericire, majoritatea dronelor au implementate functii de decolare si aterizare automata sau stabilizatoare, astfel ca vom intalni rar un fenomen de rasturnare.


Urmatorul pas important este sa invatam sa plutim in aer atunci cand nu exista senzor de plutire automata montate in fabrica pe drona, care tin quadcopterul intr-un loc dupa stabilizarea inaltimii de zbor. Odata ce am ajuns la inaltimea dorita si am plasat stick-ul stang inapoi la linia de baza, adesea este o realizare mare de a tine manual aparatul intr-un loc, fara a deveni victima miscarii aerului, deoarece unele drone mici nu suporta nici cel mai mic curent de aer.


Sa pornim drona in orice directie sa ne obisnuim cu diferitele directii de miscare si viteza. Putem incerca sa descriem un patrat, un cerc sau sa facem opturi la altitudine alternativa. In cele din urma, putem zbura intre doua puncte cu ridicare sau aterizare.


Exersare


Exersati mult si experimentati aerul. Intr-un vant puternic si cel mai experimentat pilot de drona s-ar putea sa ajunga cu drona in perete sau pe jos, evitati sa zburati pe vant puternic. In plus temperatura si precipitatiile pot avea un mare impact asupra experientei de zbor, mai ales daca este iarna. Aerul rece nu a fost niciodata un bun prieten a bateriilor Lithium Polymer. In acest caz sa tinem bateriile la caldura si sa lasam sa se incalzeasca putin in drona inaite de a incepe sa zburam. Poate ca nici nu trebuie spus, ca in ploaie sau in ninsoare nu este prea indicat sa zburam. Motoarelor nu le prea place umezeala.


O drona de incepatori se poate cumpara destul de ieftin. Deoarece dorim sa invatam in primul rand, nu avem nevoie de filmare 4K la 60fps. Doar datorita modurile de zbor integrate, merita sa cheltuim putin mai multi bani pe o drona. Cu toate aceste, este mai bine sa invatam pe o drona, la care nu va costa mult o mica greseala.


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈


Drona Profesionala

DJI Romania


Facebook: Dronshop.ro - DJI Romania

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index