Proiectul CIA Alquiline a fost facut public - drona "pasare" nedetectabila

Proiectul CIA Alquiline a fost facut public - drona "pasare" nedetectabila

Publicat de pe data de 05. 08. 2020., 09:19:42

  • Distribuie:

CIA a declasificat recent documentele din jurul proiectului Aquiline, care s-a dovedit a fi o drona nedectabila de radar de la sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70. Drona in forma de pasare a fost folosita in multe misiuni de spionaj din Uniunea Sovietica si a zburat din zona 51.

 

Proiect Aquiline

Proiectul a fost creat dupa ce un avion de spionaj U-2 a coborat peste Uniunea Sovietica, efectuand zboruri cu echipaj prea riscante pentru a se efectua. Acest lucru a determinat necesitatea unui dispozitiv de spionaj- la altitudine mica, care sa poata obtine imagini cu rezolutie mai mare decat satelitii de sus.

 

Drona folosita la aceasta altitudine mica a fost o drona de spionaj care imita de la distanta aspectul unei pasari, dar de aproape era observabila camera din fata si elicele din spate.

Dezvoltarea proiectului a inceput in 1966, iar cercetarea si dezvoltarea au ocupat intreaga perioada a anului. In urmatorii doi ani, din 1967-1968 au fost efectuate teste de zbor. In ultimii sase ani ai proiectului, in perioada 1969-1974, s-au efectuat teste ale diferitelor versiuni ale dronei, cu accentul pe acestea fiind teste ops si fit.

 

In timpul dezvoltarii, CIA a testat o drona prototip care folosea un sistem de propulsie radioizotop care i-ar fi permis sa ramana in aer timp de 50 de zile. Aceste teste aveau sa aiba loc in 1974 si daca toate mergeau bine, noua drona radioactiva ar fi fost functionala in anul urmator, in 1975. CIA planuia sa foloseasca aceasta versiune pentru aplicatii deasupra apei, precizand ca radiatia produsa de aceste drone „va fi indeasjuns de scazuta” pentru a permite indeplinirea misiunilor de la sol.

 

Utilizari si sarcini utile

CIA planuia sa aibe 18 drone care sa sprijine zborul in cadrul operatiunilor planificate si planuiau ca toate acestea sa fie stationate in Zona 51. Ca urmare, dronele urmau sa fie de asemenea impartite pentru diferite cazuri de utilizare.

 

  • Sase trebuiau folosite ca vehicule de dezvoltare a ingineriei
  • Un singur vehicul care trebuia modificat si reamenajat
  • Una pentru a fi utilizata in scopuri de instruire fara sarcina utila
  • Patru drone gata de zbor in orice moment
  • Doisprezece sa se afle in inventarul operational care poate fi configurat daca este necesar


Proiectul Aquiline avea patru sarcini utile listate pentru utilizare de catre CIA, primul a fost numit pachetul Comint, care avea o capacitate de 20 de minute si cantarea 2,3 kilograme. Al doilea a fost pachetul Elint, care avea o capacitate de sase ore si cantarea 2,3 kilograme. Pachetul de scaner IR avea o capacitate de sase ore cu o greutate de 1,6 kilograme. Pachetul final de camere foto a avut o capacitate de 10 minute si a cantarea de asemenea 2,3 kilograme.

 

De ce nu a decolat niciodata

In cele din urma, proiectul a fost anulat din cauza unor probleme de costuri cu contractantul care si-a propus sa produca drone, McDonnell Douglas. Antreprenorul a primit un buget de 11 milioane de dolari pentru a proiecta dronele cu ajutorul centralei radioizotop, dar a raspuns spunand ca este nevoie de 110 milioane de dolari. Omul care a condus proiectul, colonelul John H. „Hank” Meierdierck nu a fost multumit, considerand costul ca fiind unul exagerat si a inchis ulterior proiectul.Ce se intampla cand o drona loveste un avion?

Elicopterul NASA ar putea fi primul vehicul care zboara pe alta planeta


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈
Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index