Primul zbor transfrontalier cu drone 5G finalizat deasupra Letoniei

Primul zbor transfrontalier cu drone 5G finalizat deasupra Letoniei

Publicat de pe data de 09. 09. 2020., 07:16:46

  • Distribuie:

Telefonia mobile letona (LMT) a finalizat primul zbor transfrontalier cu drone rulat complet pe reteaua sa 5G. A trimis drona in tara sa vecina, Estonia. Zborul cu drona s-a intins pe mai mult de 8 kilometri si a folosit doua cartele SIM pentru a ramane conectat.


Primul zbor cu drona a fost transmis in direct pe canalul de YouTube al LMT cu un flux live al dronei- calea zborului, o camera ce urmarea drona si o priveliste a directorilor de companie care discutau zborul.


Zborul cu drone dincolo de linia vizuala (BVLOS) a fost efectuat in decursul Festivalului de Conversatie LAMPA ca parte a discutiei pentru utilizarea dronelor in viitor. Drona avea doua cartele SIM la bord, una conectata la reteaua mobila letona si cealalta conectata la reteaua mobile estona. Aceasta configurare a permis o tranzitie lina de la o retea la alta, care a durat cateva milisecunde.


Zborul a fost un pas catre intelegerea capacitatilor dronelor atunci cand este asociata cu o conexiune stabila 5G. Un caz de utilizare pe care LMT il exploreaza reprezinta utilizarea acesteia de-a lungul Rail Baltica, un sistem feroviar care se intinde pe diferite tari si care ar beneficia foarte mult de inspectiile cu drone. Echipa a folosit software-ul de control la sol UgCS impreuna cu un modem de comanda si control personalizat, care a fost construit cu ajutorul companiei letone de software, SPH Engineering.


Ingmars Pukis, vicepresedinte si membru al consiliului de administratie al LMT a declarat:

“In prezent, majoritatea solutiilor de drone se bazeaza pe conexiuni Wi-Fi sau alte frecvente furnizate pentru gestionarea dronelor. Spre deosebire de reteaua mobila, acestea sunt limitate in gama lor. Daca exista o acoperire suficienta in aer, reteaua mobile poate asigura conectivitate neintrerupta pe toata durata zborului sau, cee ace imbunatateste in mod semnificativ siguranta. Acoperirea puternica a retelei LMT face ca zborul cu drone si alte teste de caz 5G sa fie posibile. Drept urmare, LMT este capabila sa contribuie semnificativ la promovarea intelegerii globale in privinta a ceea ce inseamna capacitatea retelelor mobile.


Ilmārs Ozols, seful departamentului de siguranta a zborului UAV la agentia de Aviatie Civila din Letonia a urmat cu:

“CAA sprijina dezvoltarea unui sistem UAV in Letonia. Colaborarea intre sectoarele public si privat este cruciala pentru ca cercetarea si dezvoltarea sa aiba ca rezultat crearea de noi servicii, in special pentru cele care sunt legate de un risc mai mare, pentru a mentine sau chiar pentru a creste nivelul de siguranta a zborului. Atunci cand efectuati zboruri dincolo de linia de vedere, este important sa evitati alte obiecte atat in aer, cat si pe sol. Un subiect la fel de relevant este acela al identificarii, care face posibila urmarirea traiectoriei zborului si, in unele cazuri, informarea cu privire la potentialele amenintari din jur. Prin utilizarea unei varietati de abordari de minimizare a riscurilor, a fost posibila autorizarea zborului cu drone, care ofera o noua solutie tehnologica pentru zborurile transfrontaliere.”
Ce parere aveti? Vor putea fi integrate dronele in mai multe domenii, in acelasi mod inovator in viitor?


Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index