O schimbare in reglementarea UE pentru drone

O schimbare in reglementarea UE pentru drone

Publicat de Larissa Popovici pe data de 18. 01. 2021., 12:53:14

  • Distribuie:

O schimbare in reglementarea UE pentru drone


In aceasta vara, UE a emis doua noi reglementari pentru drone care contin reguli uniforme pentru folosirea si comercializarea dronelor (cunoscute si sub denumirea de vehicule aeriene fara pilot).


Noua reglementare a dronelor in Europa


Noile reglementari vor crea un set unic de reguli in UE si vor inlocui reglementarile nationale divergente existente. Prima dintre cele doua noi reglementari pentru drone contine cerinte pentru sistemele de drone, detinatori din afara UE si comercializarea dronelor, care se aplica de la 1 iulie 2019, in timp ce a doua trateaza regulile privind zborul dronelor, operatiuni cu acestea - va intra in vigoare la 1 iulie 2020.


Categorizarea dronelor


Una dintre bazele noului regulament este clasificarea operatiunilor de drone in trei categorii: „deschis”, „special” si „necesita autorizare”, care fac obiectul unor reguli diferite. Cu toate acestea, noul regulament ia in considerare si alte considerente atunci cand stabileste cerinte mai stricte sau mai putin stricte pentru operatiunile de aviatie. De exemplu, in multe cazuri, regulile mai stricte se aplica asa-numitului in afara campului vizual (BVLOS), pentru zonele populate, pentru zborul deasupra multimiilor de oameni sau pentru transport cu drone.


Importanta reglementarii UE pentru drone este aceea ca permite vehiculelor aeriene fara pilot sa fie utilizate in aceleasi conditii in toate statele membre si faciliteaza transportul cu drone si utilizarea pentru afaceri transfrontaliere in cadrul UE.


Categoria Speciala


In cazul in care utilizarea unei anumite drone nu indeplineste conditiile de mai sus, aceasta se incadreaza in categoria „speciala”, in cazul in care este necesara obtinerea unei autorizari de functionare de la autoritatea aeronautica din statul membru in care drona este inregistrata sau operatorul va trebui sa depuna o cerere. Pentru a depune o cerere de autorizatie pentru utilizarea unui astfel de drone, operatorul va trebui sa efectueaze, de asemenea, o evaluare a riscurilor care insoteste cererea. Evaluarea riscurilor ia in considerare riscurile semnificative pentru securitatea operatiunii si a mediului sau, inclusiv, printre altele, posibilele riscuri pentru terte parti si bunurile acestora, scopul zborului, performanta vehiculului si natura activitatii. Categoria speciala se poate aplica si in cazul utilizarii dronelor pentru hobby atunci cand sunt utilizate in afara campului vizual sau atunci cand zboara prea aproape de oameni. Se preconizeaza ca aceasta categorie include drone de transport colete, daca nu sunt transportate marfuri periculoase, astfel incat daca o companie doreste sa opereze un serviciu de transport colete cu ajutorul dronelor, va trebui sa isi asume evaluarea riscului crescut si alte cerinte dincolo de instruirea pilotilor.


Categoria necesita autorizare


Daca dronele sunt folosite deasupra unei multimi, cum ar fi la un eveniment, observarea unui site al festivalului sau transportarea de persoane sau a marfurilor periculoase cu drone, se aplica cele mai stricte reguli de categorie „necesita autorizare”.


Noi reguli si pentru pilotii, nu doar pentru drone


Noile reglementari europene stabilesc cerinte diferite nu numai pentru drone in sine, ci si pentru pilotii care le controleaza de la distanta. De exemplu, pilotii de drone ar trebui sa fie familiarizati cu manualul de utilizare al producatorului dronei, sa participe la un curs online sau instruirea practica, in functie de categoria in care utilizeaza drona. Cu toate acestea, regulamentul stabileste si o varsta minima: sub 16 ani, cu foarte putine exceptii, este permis sa zboare drone si in categoriile „deschis” si „speciale”, insa statele membre au dreptul sa reduca aceasta limita de varsta. De exemplu in cazul "dronelor de jucarie” pot renunta la aceste cerinte. Astfel, nu va exista nicio cerinta de calificare sau alte conditii de atenuare a riscurilor pentru copiii care zboara in parc daca drona respecta inaltimea si alte restrictii privind utilizarea neautorizata a dronei.


La ce ne putem astepta in Romania in privinta noii reglementari


Desi reglementarile de mai sus sunt aplicabile direct pe teritoriul tuturor statelor membre ale UE, statele vor avea inca multe de facut in urmatorii doi ani. In special, acestia trebuie sa infiinteze un sistem de inregistrare a sistemelor de drone si a comerciantilor, precum sa stabileasca si un cadru pentru instruirea pilotilor.

Desigur, statele membre individuale, precum și operatorii vor fi ajutati de Agentia Europeana pentru Siguranța Aviatiei (AESA), care va emite indrumari privind evaluarea riscurilor pentru o categorie specifica de operatiuni in luna octombrie a acestui an, iar tot in octombrie este de așteptat un aviz asupra operatiunilor cu risc scazut.


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈Drona Profesionala

DJI Romania


Facebook: Dronshop.ro - DJI Romania - Autel Romania

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index