Noua drona Sony Airpeak chiar este mare lucru!

Noua drona Sony Airpeak chiar este mare lucru!

Publicat de Sziki Alexandra pe data de 14. 01. 2021., 11:07:49

  • Distribuie:

Noua drona Sony Airpeak a fost dezvaluita ieri. Nu exista inca multe detalii, avand in vedere ca Sony nu a lansat inca specificatiile.

Zvonurile despre aceasta drona au circulat pe internet de ceva vreme. Acum, compania a lansat un videoclip si cateva informatii despre noul produs. Airpeak este conceput pentru cinematografi. Este optimizat pentru sistemul de camere Sony Alpha. Inca nu se stie de cand va fi disponibil pentru vanzare. Presupunem, pe buna dreptate, ca acesta poate fi un inceput maret intr-un nou domeniu, pentru o companie masiva.


Noua drona Sony Airpeak – o singura drona, sau o intreaga linie de produse?

Sony nu a lansat prea multe materiale scrise cand a dezvaluit drona. Exista, insa, cateva randuri ce merita citite. Spre exemplu, compania a afirmat ca Airpeak face parte din proiectul de drone in domeniul roboticii AI.”Evident, ne intereseaza partea AI; chiar daca nu exista inca nicio indicatie clara a caracteristicilor noii drone (desi, exista senzori de obstacole vizibili). Mai mult de atat, ne-ar placea sa vedem ca face parte dintr-un “proiect” mai larg, ce urmeaza sa includa o linie larga de drone.

Nu stim exact ce am putea deduce din decizia companiei Sony de a utiliza cuvantul “proiect”. Ne face sa credem ca va fi doar prima drona dintr-o serie mai ampla. Acest lucru este oarecum sustinut de faptul ca Sony se refera la cuvantul “Airpeak” mai degraba ca la o marca. Oare va fi similar cu termenul “Mavic” al DJI? Este prea devreme sa ne dam cu parerea, insa e o idee interesanta.


DJI este o companie cunoscuta, insa Sony e cu mult peste

Liderul global in domeniul dronelor, DJI, este o companie mare. Are undeja in jurul a 14.000-15.000 de angajati. In 2015, valoarea companiei DJI se incadra in jurul a 10 miliarde de dolari.

In comparatie cu Sony, insa, este o companie mica. Sony, conform Wikipedia, are aproximativ 114.400 de angajati. A avut un venit net de circa 9 miliarde de dolari in 2019. Este cel mai mare producator de jocuri video de pe planeta, cu o multime de unitati si domenii de afaceri. Spre exemplu:

Produse si solutii electronice (audio, video, informatica, robotica, telefoane etc.);

Solutii de imagistica si detectare;

Servicii de jocuri si de retea;

Poze si muzica (filme, muzica, anime si multe altele).

Avand in vedere toate acestea, apare noua intrebare. Va face Sony din drone o parte semnificativa a afacerii sale in viitor? Reactia oamenilor in legatura cu noua drona Sony Airpeak sigur va juca un rol important in aceasta decizie. Exista, insa, multe alte companii majore japoneze care se implica in lumea dronelor.


Yamaha

Aceasta companie japoneza este familiara cu dronele. Si-a lansat elicopterul pilotat de la distanta RMAX in 1997. Acesta a fost utilizat pe scara larga in Japonia pentru pulverizarea agricola de precizie. In 2017, a fost utilizat in Napa Valley, California:Yamaha nu a ajuns pe piata recreativa in domeniul dronelor. Are, insa, alte oferte din punct de vedere industrial. Iata inca o drona, proiectata in scopuri industriale si agricole:Kawasaki

La fel ca Yamaha, Kawasaki a inceput sa cocheteze cu domeniul industrial al dronelor. Priviti elicopterul K-Racer IV, care foloseste un motor de motocicleta Ninja H2R. Acesta este, insa, un elicopter ce necesita un echipaj.Compania este interesata si de dronele industriale subacvatice. Aici, ca exemplu, il avem pe SPICE – Subsea Precise Inspector with Close Eyes.SkyDrive

Daca sunteti interesat de dronele autonome care transporta pasageri, SkyDrive SD-03 v-ar putea impresiona. Este un element important, avand in vedere trecerea la o lume a mobilitatii aeriene urbane:


Prodrone

Aceasta companie japoneza produce niste drone neobisnuite, cu cazuri de utilizare specifice. Spre exemplu, au o drona cu brate care pot sa ridice un obiect pentru transportul aerian.
In plus, sunt multi altii

Nu vrem ca acest blog sa fie prea lung. Vrem, insa, sa subliniem ca Japonia devine rapid o tara semnificativa in domeniul dronelor.

Cu toate acestea, nu am vazut companiile japoneze mari sa se implice cu adevarat in acest sector. Da, Yamaha si Kawasaki au testat apele industriei. Niciuna, insa, nu se apropie de linia de produse pe care o are DJI in acest domeniu.

Dar, daca ar decide sa se exploreze cu adevarat sectiunea "drone", ar avea succes?


Noua drona Sony Airpeak, companiile japoneze, concurenta pentru DJI?

In ansamblu, nu exista cu adevarat o multime de produse pe aceasta lista pentru care DJI ar trebui sa isi faca griji. Majoritatea dronelor enumerate sunt produse foarte specializate. Sigur, Yamaha ar putea afecta vanzarile Agras. Yamaha RMAX, insa, a fost pe piata cu mult inainte de DJI. In plus, pulverizarea agricola este doar o sectiune mica a pietei.

In ciuda acestora, DJI a muncit din greu sa isi atinga pozitia de dominare pe piata. Suntem siguri ca nu este pe cale sa se dea batut fara lupta. Compania reactioneaza rapid (unii ar putea folosi termenul “excesiv”) cand vede un produs pe care il considera o amenintare.Acum are un oponent puternic – Sony. Noua drona Sony Airpeak va fi, fara indoiala, un concurent pe masura pentru produse precum DJI Matrice 600 sau Inspire 2 (si, posibil, pentru Inspire 3). Limbajul folosit in anuntul celor de la Sony este vag. Chiar si asa, ideea ca urmeaza o intreaga serie de drone Sony este o presupunere rezonabila.


In domeniul dronelor, DJI a deschis calea. A muncit din greu pentru a afla exact nevoile consumatorilor, iar concurentii au beneficiat de acea munca. Este mai usor sa proiectezi un produs, decat sa il construiesti de la zero. Putem vedea, in unele aspecte, ca noua drona Sony Airpeak are cateva catacteristici pe care DJI le-a introdus pe piata.In acest moment, DJI domina piata si nu are prea multe motive de ingrijorare. Dar, competitia e acolo – nu numai in Japonia, ci si in China, SUA si alte parti ale lumii. Exista compaetitie care nu a existat pana acum…

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index