Modelarea 3D videogrammetrie

Modelarea 3D videogrammetrie

Publicat de Larissa Popovici pe data de 09. 04. 2020., 07:50:20

  • Distribuie:

Cresterea videogrammetriei permite modelarea 3D pentru toata lumea: facilitarea procesului si reducerea barierelor in adoptie.

Urmatorul mesaj vine de la Bobby Ouyang, CEO al SkyeBrowse. SkyeBrowse este un software inovator care permite modelarea 3D prin videogrammetrie. DRONELIFE nu accepta si nu ofera plati pentru postarile de catre vizitatori.


Conceptul de modelare 3D aeriana dateaza de cateva secole, a inceput cu renumitul Leonardo da Vinci si nu numai. A fost folosit pentru supravegherea campurilor de lupta, construirea oraselor, explorare si astronomie. Cu siguranta, lumea a facut progrese tehnologice uriase in tehnologia dronelor.


Mai recent, fotogrammetria (termen initial inventat in 1867) a fost folosita pentru a crea modele 3D prin diverse programe software care prelucreaza imagini capturate de drone. Aceasta abordare a devenit un esentiala, deoarece a luat vechea practica a fotografiei manuale si a automatizat-o cu achizitia de date si puterea de calcul din ce in ce mai moderna. Pe scurt, un supercomputer ar procesa sute sau chiar mii de imagini si ar imbina datele disponibile pentru a produce un model 3D. In timp ce software-ul bazat pe fotogrammetrie a extins utilizarea modelarii 3D in multe industrii, acesta este complex si dureros si, prin urmare, utilizarea sa a fost relativ limitata. Aceasta metoda de modelare 3D necesita mult timp - atat in ​​colectarea datelor, cat si in procesarea acestora. Capturarea a sute de fotografii individuale poate dura ore si necesita o pregatire extinsa in software. Zborul consuma mult timp si este predispus la un risc crescut, deoarece drona trebuie sa incetineasca pentru a face sute sau mii de fotografii individuale. De asemenea, este posibil ca pilotul sa aiba nevoie de ajustari manuale care se ocupa de procentul de suprapunere, distanta de proba la sol si rezolutia foto. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care un accident rutier este capturat, scena nu poate fi curatata ore intregi pana cand nu sunt facute fotografii de modelare 3D corespunzatoare. In plus, fotografiile ofera date limitate si trebuie prelucrate una cate una. Acest lucru poate dura zile.Exista, totusi, o noua alternativa. Nascuta dintr-o serie de proiecte de cercetare la Universitatea Rutgers, modelarea videogrammetriei 3D a devenit disponibila tuturor sub forma unui software care permite oricui sa realizeze modele 3D folosind smartphone-urile sale in doar cateva minute.

Videogrammetria este procesul de creare a modelelor 3D folosind videoclipuri in loc de imagini. Avantajele sunt numeroase: pentru inceput, videoclipurile ofera date mult mai multe decat fotografii. Cadrele video, care sunt filmate in mod natural in secvente, ofera date mult mai utile decat fotografiile realizate individual. Din perspectiva inregistrarii, intregul proces este mult mai rapid, deoarece drona zboara cu viteza maxima pentru a inregistra videoclipurile, economisind timp in captarea scenei si profitand la maximum de bateria dronei.


In plus, procesarea modelului 3D dureaza doar cateva minute, iar rezultatele apar de fapt mai clar decat modelele bazate pe fotogrammetrie. Modelele 3D bazate pe video nu afiseaza margini de topire: amestecarea marginilor a doua obiecte, cum ar fi baza unei cladiri si terenul pe care se afla, ceea ce este frecvent intalnit in modelele bazate pe fotogrammetrie. Datorita cantitatii mai mari de date disponibile in videoclipuri, aceasta problema este usor evitata in videogrammetrie. Videogrammetria este o tehnologie relativ noua care schimba peisajul industriei de drone, la fel cum a facut fotogrammetria cu ani in urma. Aceasta inseamna ca probele dintr-un accident de masina pot fi acum capturate in doar cateva minute, astfel incat scena sa poata fi evidentiata. Asta inseamnand ca este nevoie de mai putin timp, efort si risc pentru ca inspectorii sa isi faca treaba cat mai usor, a obtine un model si a merge mai departe. Inseamna ca un santier de constructie poate fi capturat in cateva minute fara a opri orice activitate. Reducerea blocajelor de trafic, scaderea timpului petrecut de politistii care aduna dovezi si productivitatea crescuta in operatiunile comerciale sunt doar cateva dintre beneficiile imediate ale videogrammetriei. Aceste bariere de adoptie scazute vor ajuta tehnologia sa creasca rapid in multe alte industrii.


Viteza, comoditatea si simplitatea videogrammetriei inseamna, de asemenea, ca tehnologia este mai accesibila comparativ cu fotogrammetria, facand modelarea 3D disponibila pentru toti. Astazi, oricine poate realiza modele 3D in doar cateva minute cu ajutorul smartphone-urilor; nu mai necesita o pregatire extinsa, timp sau resurse pentru procesarea acesteia. Oricine doreste sa valorifice

adevarata putere a modelarii 3D poate acum sa o faca in doar cateva minute cu ajutorul unui software de videogrammetrie precum SkyeBrowse.

Bobby Ouyang, CEO, SkyeBrowse Bobby


Este un vorbitor international, autor publicat si inventator. El a realizat dezvoltarea de software si cercetarea sistemului de gestionare a incidentelor aeriene-trafic (Air-TIMS) finantat de Departamentul de Transport al SUA inca din 2016. Aceasta cercetare a condus la inventarea zborului de drone autonom SkyeBrowse, modelare 3D bazata pe video. Bobby a fost co-autor al propunerii de brevet pentru platforma de reconstructie a amplasamentului accidentelor SkyeBrowse. De asemenea, antreneaza aplicarea legii in diferite ateliere de instruire cu privire la cele mai bune practici ale dronei zburatoare. Cu munca sa pe SkyeBrowse, Bobby a introdus simplitatea cu 2 click-uri a realizarii unui model 3D in intreaga lume.Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index