Elicopterul NASA ar putea fi primul vehicul care zboara pe alta planeta

Elicopterul NASA ar putea fi primul vehicul care zboara pe alta planeta

Publicat de pe data de 04. 08. 2020., 07:10:08

  • Distribuie:

NASA a lansat rover-ul Perseverance Mars care va avea fi compus dintr-un elicopter nou. Acesta ar putea fi primul vehicul creat de om care sa zboare pe o alta planeta. Elicopterul a fost in dezvoltare timp de 5 ani si prezinta un design cu rotor dublu, care speram sa poata zbura in atmosfera subtire a planetei Marte.

 

Drona din afara Pamantului

Cea mai recenta misiune NASA este ca roverul sa fie trimis sa colecteze mostre ale planetei, in timp ce cauta semne de viata care, in cele din urma, isi va face drumul inapoi spre Pamant pentru a fi studiate in continuare. Primul zbor test al elicopterului se presupune ca va avea loc in primavara anului 2021.

 

Elicopterul, Ingenuity, va permite NASA sa arunce o privire noua asupra planete, de sus. La fel ca o drona de pe Pamant, elicopterul va permite oamenilor de stiinta sa capteze imagini de inalta calitate pentru a se pregati mai bine pentru viitoarele misiuni in care un rover sau un om ar ateriza la fata locului.

 

 

Obiectivele cheie pe care NASA si-a propus sa le indeplineasca cu elicopterul Ingenuity este sa demonstreze zborul cu motor in atmosfera subtire a planetei Marte, sa demonstreze tehnologia de zbor miniaturizata pe o alta planeta si in final sa ajunga la o operare autonoma a elicopterului.

 

Acestea pot parea usoare de facut pe Pamant, dar sa le faci pe Marte este un alt lucru. Marte are o atmosfera care este doar cu 1% la fel de groasa ca si cea a Pamantului, ceea ce face dificila generarea ascensiunii. In plus, atmosfera subtire a fortat echipa NASA sa mentina drona la o greutate cat mai scazuta, in jur de 1,80kg.

 

Elicopterul va putea zbura pana la o inaltime de 15 metri si pana la 160 de metri departare, cu cea mai lunga durata de zbor de 90 de secunde. Pentru a se mentine in aer, Ingenuity isi va invarti elicele intre 2000 si 3000 rpm. De asemenea, este echipat cu un panou solar pentru a se reincarca, calculatoare de zbor, senzori de navigare, o camera color si o camera alb-negru.

 

Intrucat elicopterul este prea departe pentru a fi controlat cu un joystick, inginerii vor trebui sa invete cum sa-l zboare cu control intarziat, insa acestia spera ca in cele din urma acesta sa zboare, aterizeze, comunice, sa-si gestioneze energia si sa mentina caldura in mod autonom.

 

 

 

Etape ale proiectului

Deoarece proiectul este primul de acest gen, echipa are multe etape prin care trebuie sa treaca pentru a putea numi testul un succes. Aceste repere includ supravietuirea lansarii si calatoriei pe planeta rosie, desfasurarea in siguranta pe Marte si rotirea lamelor rotorului. Toate reperele pot fi vazute mai jos.

 

  1. Lansare supravietuitoare, croaziera pe Marte si aterizare pe Planeta Rosie.
  2. Desfasurare in siguranta pe suprafata martiana din belly pan-ul roverului Perseverence si desfasurare corecta din pozitia depozitata.
  3. Pastrarea autonoma a caldurii prin noptile martiene intens de reci (-130F, sau -90C).
  4. Incarcare autonoma cu panoul sau solar.
  5. Confirmarea comunicatiilor cu rover si operatorii de zbor de pe Pamant.
  6. Invartirea paletelor rotorului pentru prima data (cu o viteza mai mica decat cea necesara pentru zbor).
  7. Ridicare pentru prima data in atmosfera subtire martiana.
  8. Zbur autonom.
  9. Aterizare cu succes.Cum lucreaza angajatii DJI in aceste momente dificile?

Osmo Mobile 4 intra pe linia de testare la 1 an dupa OM3


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈


Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index