Dronele si AI pot detecta minele terestre

Dronele si AI pot detecta minele terestre

Publicat de Larissa Popovici pe data de 04. 06. 2020., 08:08:55

  • Distribuie:

Exista, probabil, 100 de milioane de munitii neexplodate, cum ar fi minele terestre raspandite in mediul rural in regiuni conflictuale precum Afganistan. Acum, o colaborare intre drone si AI ofera noi perspective de a detecta minele de teren si de a salva vieti.


Cercetatorii de la Universitatea Binghamton din New York au folosit modele de drone comerciale cu costuri reduse, reamenajate cu camere infrarosu, pentru a evidentia semnele de avertizare unde a fost plantata o mina. 

Acesta este un proces foarte intensiv de munca si este supus pericolelor umane. O persoana nu lucreaza tot timpul la acelasi nivel de precizie. Acum, cercetatorii au adaugat invatarea automata la acest proces. Au folosit Retele Neuronale Convolutionale (CNN) pentru a antrena un model de drona in recunoasterea tiparelor asociate cu minele terestre. Acest lucru este deosebit de provocator si greu de gasit cand vine vorba despre minele sovietice de tip „fluture” PFM-1, denumite astfel pentru forma si dimensiunile lor mici. Sunt greu de detectat nu numai datorita dimensiunii lor, ci si unui design care exclude in mare parte metalul. Aceste mine PFM-1 poarta si un al doilea nume, „mina de jucarie”, datorita unei rate mari de victime in randul copiilor mici care gasesc aceste dispozitive in timp ce se joaca.
Perspective de a merge mai departe


In ciuda tuturor provocarilor in detectarea acestor mine, cercetatorii raporteaza ca reteaua neuronala a fost capabila sa recunoasca semnele slabe ale minelor de fluturi prin folosirea dronelor. Ba mai mult, cercetatorii considera ca tehnologia poate fi utilizata la „vanatoare” pentru alte mine neexplodate, cum ar fi recunoasterea solului perturbat in care au fost plantate Dispozitive Explozive Improvizate (IED). 

„Metodele bazate pe CNN sunt usor generalizate pentru a detecta si cartografia orice obiecte cu dimensiuni si forme distincte din orice imagini raster cu senzor de la distanta”, au scris cercetatorii.


Faptul ca dronele de consum cu preturi accesibile pot desavarsi aceasta activitate este o viziune pentru cat de departe a ajuns tehnologia dronelor si un indiciu cu privire la cat de mult pot ajuta aplicatii lor.


Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index