Dronele in agricultura

Dronele in agricultura

Publicat de Suranyi László pe data de 18. 01. 2021., 10:00:16

  • Distribuie:

Dronele in agricultura. Cand dronele au aparut pe piata, probabil ca nu prea multi ar fi crezut ca una dintre zonele in care le-ar folosi cel mai mult ar fi cea a agriculturii. Insa au trecut lunile si anii, iar acum agricultura este una dintre cele mai importante industrii pentru drone. Dar de ce sunt atat de mult preferate in aceasta industrie? Care sunt avantajele si dezavantajele? Aceste subiecte vor fi discutate mai jos.


Sunt precise si rapide


Sa incepem cu primul lucru care ne vine in minte cand auzim despre “drone agricole”. Mai exact ce schimbare pozitiva aduc aceste aparte in agricultura.

Unul dintre cele mai importante lucruri ar fi ca aceste drone sunt capabile sa monitorizeze starea culturii, sa evalueze solul sau chiar sa produca o imagine 3D. Practic toate acestea ar putea fi facute si de catre oameni, dar drona le poate colecta toate aceste date cu o viteza mult mai mare si mai eficient.


Exista modele care pot face diferenta intre plantele sanatoase si cele nesanatoase, pe care ochiul uman le identifica mult mai greu decat un senzor al dronei (vom reveni la acesta mai tarziu).


Plantare uimitor de simpla


Nu sunt neglijabili din punct de vedere al plantarii, deoarece exista drone care pot rezolva o plantre completa a unui camp de pana la 75% mai rapid decat sa se faca acelasi lucru cu resursele umane, diminuand costurile de plantare cu pana la 85% din buget . Dar cum arata acest lucru in practica? Extrem de simplu: trag cu gloante formate din seminte si substante nutritive din plante in sol, pentru a furniza plantei toate substantele nutritive necesare pentru cresterea acesteia.


Pulverizare si irigare


Da, dronele sunt perfecte pentru pulverizare, dar pot face o munca mult mai eficienta in acest domeniu decat un lucrator uman. De ce? Abilitatea lor de a scana distanta de la sol le permite sa pulverizeze o cantitate suficienta de lichid, ceea ce creste eficienta. Expertii spun ca este de cinci ori mai rapid decat metoda conventionala, o masina specializata.


Drona este, de asemenea, o alegere excelenta pentru irigare, deoarece echipata cu senzori termici, hiperspectrali sau termici pot identifica zonele uscate ale campului si, pot pulveriza in timp si in mod corespunzator.


Prevenirea bolilor plantelor


Se acorda prioritate tratarii infectiilor bacteriene sau fungice la plante in timp. Atunci cand o planta este scanata de o drona, aceasta poate identificata prin dispozitivele de procesare a luminii de la bord ce cantitatea de raze verzi si raze infrarosii sunt prezente. Aceste date sunt folosite pentru a dezvolta imagini multi-spectrale de sanatate a plantelor, iar apoi imaginile finite pot fi folosite pentru a urmari starea de sanatate a culturii.


O reactie rapida poate proteja o intreaga livada/plantatie. Astfel, planta care sufera de boala poate fi remediata cat mai curand posibil. Daca nu a fost posibil sa se previna problemele, agricultorul poate documenta originea pierderii mai eficient pentru posibilele creante de asigurare.


Si care sunt dezavantajele?


Timpul de zbor scazut. Problema cu o drona agricola este daca nu putem acoperi suficient teren. Apoi, este vorba de eticheta de pret, deoarece eficienta enorma este costisitoare, nu putin. Pe langa drona este nevoie de adaugarea cel puntin a unui software, alte accesorii si senzori de imagine, cantitatea de bani necesara creste tot mai mult.


Vremea nu scuteste viata dronei, deoarece o ploaie puternica sau o furtuna o poate strica cu usurinta sau sa ne amintim ca industria necesita o pregatire amanuntita legata de drona agricola, asa ca merita sa cautam cateva materiale despre asta inainte sa facem achizitia.


Viitorul dronelor agricole


Industria este in pozitia in care nu trebuie sa ne facem griji in privinta faptului ca toata aceasta nebunie se va termina in curand. De exemplu, DJI va investi anul acesta peste 2.5 milioane de euro, oferind practic incredere extraordinara in industrie, plus semnul incurajator cum ca tot mai multe companii intra pe piata dronelor agricole.


Exista, printre altele, Sony, care foloseste tehnologia Smart Agriculture Solution pentru a manca cat mai mult posibil din acest tort special, dar am putea mentiona si Sentera, care intra in forta pe piata cu drona lor PHX 2019. In plus, Corteva Agriscience, care utilizeaza cea mai mare flota, 400 de drone DJI, pentru a inteplini activitatea lor agricola.


Ceea ce poate fi inca un obstacol pentru aceasta industrie este calitatea datelor colectate de catre drone. Aceste date inca nu satisfac neaparat toate nevoile, dar producatorii incearca sa


👉 Magazin - Dronshop.ro 👈


Drona Profesionala

DJI Romania


Facebook: Dronshop.ro - DJI Romania - Autel Romania

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index