Departamentul de Comert al SUA plaseaza compania DJI pe “Entity List”

Departamentul de Comert al SUA plaseaza compania DJI pe “Entity List”

Publicat de Sziki Alexandra pe data de 27. 09. 2021., 12:22:15

  • Distribuie:

Departamentul de Comert al SUA plaseaza compania DJI pe “Entity List”. Aceasta este o veste proasta pentru cel mai mare producator de drone din lume. DJI s-a alaturat companiei Huawei si a altor producatori; o miscare ce va avea consecinte negative pentru firma.

 

In mod surprinzator, Departamentul de Comert al SUA citeaza “abuzurile drepturilor omului”, nu rationamentul securitatii datelor, la care credem ca toata lumea se astepta. Biroul Industriei si Securitatii (BIS) face parte din Departamentul de Comert al SUA. Acesta mentine o lista care include “intreprinderi, institutii de cercetare, organizatii guvernamentale si private, persoane fizice si alte tipuri de persoane juridice” care se supun unor cerinte suplimentare de control si licenta pentru exportul si transferul de articole specifice; cu accent pe tehnologie. Huawei este una dintre companiile chinezesti de pe aceasta lista din cauza preocuparilor legate de securitatea produselor companiei.

Acum, DJI a fost adaugat pe lista. Aceasta este o veste proasta pentru companie.

 

Unii au prevazut decizia luata de Departamentul de Comert al SUA

S-a speculat, in trecut, ca acest lucru s-ar putea intampla. Lista a fost publicata la ora 11:15, 20 decembrie.

 

Motivul, mai exact?

Potrivit unui briefing, nu este legat de securitatea datelor produselor DJI – ceea ce DJI a afirmat in mod repetat ca nu reprezinta o problema. In schimb, guvernul SUA considera ca DJI a jucat un rol in opresiune si alte incalcari ale drepturilor omului din China. In timpul unei sesiuni de informare de la Biroul de Industrie si Securitate al Departamentului de Comert; oficialii au precizat foarte clar ce a determinat decizia luata de Departamentul de Comert al SUA de a include DJI pe lista.

“… A facilitat exportul de articole din China, care ajuta regimurile represive din intreaga lume, contrar intereselor politicii externe ale SUA.

 

Nu este atat de greu de inteles. Este foarte posibil ca, printre clientii DJI, sunt incluse si regimuri mai putin democratice cu care SUA nu ar imparti o tehnologie similara. A existat si o acuzatie mai directa. Se presupune ca DJI “a permis abuzuri pe scara larga ale drepturilor omului in China prin colectarea si analiza genetica abuziva sau supravegherea de inalta tehnologie.

Intelegem motivul supravegherii de inalta tehnologie. Am dori, insa, sa aflam – cum ar fi putut DJI sa fie implicat in colectarea generica?

 

 

Avand in vedere toate cele mentionate pana acum, BIS sugereaza ca DJI este una dintre cele patru companii pe care le-a plasat pe “Entity List” din motive de abuzuri ale drepturilor omului. De asemenea, afirma ca, desi DJI nu va avea dreptul sa obtina anumite tehnologii din SUA, va primi “revizuire, de la caz la caz, pentru articolele necesare pentru a detecta, identifica si trata bolile infectioase.” Nu este cert, insa presupunem ca aceasta afirmatie se refera la consumabilele COVID-19.

 

De ce DJI?

S-ar putea sa va intrebati cum ar fi putut DJI – o companie pe care majoritatea dintre noi o consideram liderul global in industria dronelor (si altor tehnologii) – sa fie inclusa in “Entity List” pe aceste motive. In China, se presupune ca produsele DJI ar fi fost folosite de Partidul Comunist aflat la guvernare pentru supraveghere si alte probleme legate de drepturile omului. Un videoclip cu uiguri in catuse (o minoritate musulmana persecutata) se presupune ca ar fi fost filmat cu un produs DJI operat de securitatea statului. 

Evident, angajatii DJI nu erau prezenti sau implicati in acele misiuni. Produsele lor insa, aparent, au fost folosite. Fostul manager DJI, David Benowitz, acum alaturi de DroneAnalyst, considera ca aceasta legatura intre DJI si evenimentele din China poate fi exagerata:

Din experienta personala, aceste parteneriate strategice din China sunt, cu adevarat, ceremonii de cumparare pentru a face guvernele locale sa para inovatoare dupa o achizitie mare. Este posibil sa nici nu foloseasca toate produsele pe care le-au achizitionat…”

 

Opinia unui expert in securitate cibernetica si economia digitala a Chinei

Samm Sacks este un expert in tehnologiile informationale si politice de comunicatii emergente, specializat in China. Iata ce a avut de spus:

Am vazut o extindere a modului in care “Entity List” este folosit pentru a ataca companii legate de abuzuri ale drepturilor omului in Xinjiang. Aceasta este o abatere de la modul in care aceasta a fost initial conceputa – pentru a fi un obstacol, pentru a preveni tehnologiile US de a fi folosite de utilizatorii straini din domeniul militar. DJI a sustinut si demonstrat ca protejeaza securitatea datelor din SUA. Mai multe audituri guvernamentale americane au constatat ca editia guvernamentala a dronelor DJI nu colecteaza date; colectarea datelor poate fi oprita pentru consumatori. Acestea fiind spuse, problema este mai putin legata de securitatea nationala a SUA. In schimb, presupusele legaturi ale companiei DJI cu serviciile de securitate ale guvernului din Xinjiang – supravegherea legata de genocidul cultural al minoritatilor musulmane din regiune – pare sa fie la baza includerii companiei DJI in “Entity List”, avand in vedere extinderea instrumentului (listei) in acest scop.”

  • Samm Sacks, expert in tehnologiile informationale si politice de comunicatii emergente, specializat in China

Decizia a fost adoptata in ultimele saptamani ale administratiei Trump. S-ar putea schimba aceasta politica atunci cand presedintele ales, Joe Biden, preia puterea? Iata ce crede Sacks:

Administratia Biden evalueaza actiunile intreprinse de administratia Trump pentru a afla ce sa pastreze si ce nu. Echipa care se ocupa de acest domeniu va adopta o abordare dura in ceea ce priveste drepturile omului in China, deci nu vad loc de relaxare in intreruperea accesului DJI la tehnologia SUA.

 

“Entity List”, explicata

Intreaga lista este oarecum complexa – citand BIS:

“”Entity List” identifica partile straine carora le este interzis sa primeasca unele sau toate articolele care fac obiectul EAR (Regulamentul Privind Administrarea Exporturilor), cu exceptia cazurilor in care exportatorul obtine o licenta. Aceste parti prezinta un risc mai mare de deviere catre programele de arme de distrugere in masa (WMD), terorism sau alte activitati contrare securitatii nationale a SUA si/sau intereselor politicii externe. Prin listarea publica a acestor parti, “Entity List” este un instrument important pentru a preveni comertul neautorizat cu articole care fac obiectul EAR. BIS poate adauga pe “Entity List” o parte straina; cum ar fi o persoana fizica, afacere, institutie de cercetare sau organizatie guvernamentala; pentru angajarea in activitati contrare securitatii nationale a SUA si/sau intereselor politicii externe.

In majoritatea cazurilor, exceptiile nu sunt disponibile pentru export, reexport sau transfer (in tara) catre o parte din “Entity List” a articolelor care fac obiectul EAR. Mai degraba, este necesara autorizarea in prealabil a licentei; de obicei sub rezerva unei politici de refuz.”

 

Producatorul de semiconductori SMIC este, de asemenea, pe lista

Biroul de Industrie si Securitate a adaugat, de asemenea, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) din China pe “Entity List”. Un comunicat de presa a atestat “BIS intreprinde aceasta actiune pentru a proteja securitatea nationala a SUA.” Comunicatul a sugerat ca exista “dovezi ale activitatilor” intre SMIC si alte “entitati de interes” din cadrul complexului militar-industrial al Chinei.

 

Nu vom permite ca tehnologia avansata a SUA sa contribuie la construirea armatei unui adversar din ce in ce mai beligerant. Intre relatiile ingrijoratoare ale SMIC cu complexul industrial militar, subventiile directionate de stat; SMIC ilustreaza perfect riscurile influentei tehnologiei SUA de catre China pentru a-si sprijini modernizarea militara. Restrictiile de pe “Entity List” sunt o masura necesara pentru a se asigura ca, prin SMIC, China nu este capabila sa valorifice tehnologiile SUA pentru a permite sustinerea activitatilor militare destabilizatoare.”

  • Wilbur Ross, secretar al comertului

 

Ce semnifica decizia luata de Departamentul de Comert al SUA pentru DJI?

In cazul Huawei si SMIC; a fi pe “Entity List” inseamna ca nu pot achizitiona sau accesa anumite tehnologii din SUA. In cazul SMIC, este impiedicata achizitia sau transferul de tehnologie americana care ar ajuta la fabricarea chip-urilor.

Chiar daca produsele DJI sunt fabricate in China, cu componente in mare parte chinezesti; daca ar exista componente sau tehnologie care provine din SUA ca parte a acestui lant de aprovizionare; includerea DJI pe “Entity List” nu ar mai permite aprovizionarea cu respectivele elemente.

 

Raspunsul DJI

DJI este dezamagit de decizia luata de Departamentul de Comert al SUA. Clientii din America pot continua sa cumpere si sa utilizeze in mod normal produsele DJI. DJI ramane angajat sa dezvolte cele mai inovatoare produse din industrie; care definesc compania si sunt benefice lumii.

 

Cum s-a ajuns la aceasta decizia luata de Departamentul de Comert al SUA?

DJI are sediul in Shenzhen, o “zona economica speciala”. Acest oras nu pare sa faca parte dintr-un sistem comunist in care partidul este atotputernic.

In ciuda acestui fapt, e tot… China. Asta inseamna ca face parte dintr-un sistem cu abuzuri incontestabile ale drepturilor omului si supraveghere pe scara larga a cetatenilor sai. (Partidul Comunist monitorizeaza chiar si postarile de pe retelele de socializare si oamenii au fost inchisi pentru ca au intrecut masura.)

 

Produsele DJI, desigur, pot fi utilizate pentru supraveghere. Fortele de securitate guvernamentale au folosit si folosesc drone DJI in acest scop.

 

Ce inseamna acest lucru pentru clientii DJI?

Veti putea achizitiona in continuare produse DJI, asa cum puteti achizitiona si produse Huawei. Transferul oricaror tehnologii sofisticate din SUA catre DJI; insa, se va confrunta cu restrictii si licente. Ar putea chiar sa nu li se fie permisa continuarea.

 

Fostul angajat al DJI, David Benowitz, spune:

Adaugarea DJI in “Entity List” va avea repercusiuni serioase pentru industria dronelor; nu doar in prevenirea companiei de a procura chip-uri, senzori si alte tehnologii, ci si in limitarea disponibilitatii de drone ieftine si accesibile pentru intreprinderi si consumatori. Este important de retinut ca DJI a inceput deja sa se indeparteze de furnizorii americani inainte de acest anunt. Tocmai in aceasta saptamana, s-au indepartat de integrarea senzorilor FLIR din SUA in ultimele lor hardware-uri pentru drone.”

 

Implicatiile pe termen lung

Daca DJI este mentinut pe “Entity List” pentru o vreme; vom vedea o divergenta suplimentara in lanturile de aprovizionare pentru drone, din SUA si China. China a fost lider de piata in industria dronelor inca de la inceput. Includerea producatorului principal, DJI, pe “Entity List” va deschide oportunitati pentru startup-urile americane. Printre acestea se numara Skydio, Inspired Flight, FreeFly si multe altele.

Articole legate


Articole recomandate


Categorii


Etichete


DronshopDJI Oradea ARSDJI Oradea EnterpriseDJI Oradea Agricultura

K-Index

K-Index